Jumaat, 24 April 2009

Luahan rasa hati




kenapa kita bermulut lacang

ingat 
bukan semua gurauan dapat diterima
termasukklah
sentap menyentap

memang ada manusia sonok time menyentap
tapi 
tak pikir ke orang yang kene sentap



baikkah sorang wanita bermulut lacang 


cuba pikir
mungkin ada yang boleh terima
atau
mungkin tak boleh

rasanya
ada orang yang menyentap happy dapat kepuasan
yelahhhh dapat menyentap
nak-nak bila orang disentap buat tak tahu
malah
yang disentap sama-sama gelak dan senyum

sedarkah kamoo
kata-kata lebih bisa dari perbuatan
dan
dengan kata-kata orang boleh marah
dan
terus marah 
dan 
sangat marah



kata-kata boleh menguriskan hati sahabat

ingat 
kemarahan ada batasnya
kalau benda itu dipendam
besar macam belon
dan
terus pecah
mahukah kamoo


memang
ada yang marah sekejap sahaja
tapi
kalau yang simpan dalam ati
bagaimana

aku rasa la
orang yang menyentap tak punya perasaan
tahukah dia
yang kena sentap menangis
yang kena sentap pendam
yang kena sentap tak mahu besar-besarkan benda tu



adakah orang yang diam tidak ada perasaan atau tiada hati

mungkin hobi
atau 
tabiat
tapi
bolehkah mereka nieh berubah
mungkin
atau 
mustahil
ataupun
tua baru sedar

pesanan
manusia nieh berbeza
ada yang boleh terima sentap
dan
ada tidak boleh

ada yang boleh lupa 
tapi 
ada yang tidak boleh lupa
hingga
tidak boleh tido
dan mengganggu tido

mereka yang suka menyentap
tido lenakah
seronokkah
happykah
lawakkah
atau
apa-apa saja yang berkaitan dengan kegiangan menyentap

sedarlah
memang menyentap itu best
dapat kenakan orang
malukan orang
siniskan orang
perlekehkan orang

tapi
kalu sentap itu terpalit
pada kamoo
macam mana
gelak
ketawa
marah
buat tak tahu
biasa saja
dan sebagainya


5 ulasan:

handhalah ibnu kamil berkata...

uik.
hehehe.
apakah ini?

luahan perasaan atau sentap.

lalala.

~aku tidak campur~
moga org yg pernah tersentap ngan aku.
ku mogon maaf.

sekian.

titik.

F.Aminurrashidd berkata...

orang yang menyentap selalunya tak sedar pown dier menyentap orang.. bukan sengajerr... selalunyer orang tuh sedang melemparkan pandangan jujur.. secara tak langsung dikatakan menyentap.

bagi yang tersentap mengapa perlu rasa tersentap?

satu lagi.. kalo rasa perlu diperbaiki orang itoo.. kamooo perlu tegur secara bersemuka... itu lebeh afdal sebagai bakal Imam di barisan Saf lelaki.. Ngeh ngeh ngeh..

HaImi SuHAiMI berkata...

Abu : ape2 je abu...yang penting ko bahgia.

Fawezz : mmmm...memang yang menyentap xsengaja.
cuba pikir dulu kalau nak ckp...x kan jadi perkara sentap
menyentap nieh.
sbb ckp dulu baru pikir jadi camnieh...
pe2 poonn...nasihat ko 2 akn aku pakai
hehehehehehehehe....

Adi Muslim (I LOVE ISLAM) berkata...

SAEMY....SeNtAp Tu ApE????

HaImi SuHAiMI berkata...

Adi : menurut prof. madya suhaimi sentap boleh didefinasikan sebagai prkataan y boleh nyakit kan ati kot....betul ke apiz???

dan sesiapa nak tambah maknanya dipersilakan
huhuhuhuhuhuhuhuhu....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails